Když vás v nepříjemných situacích překvapí smích

Začali jste se smát, když vám někdo řekl o nepříjemné situaci, která se mu stala? Neměli jste důvod ke smíchu – ale vaše tělo to udělalo automaticky. Proč a co to o vás prozrazuje?

Na špatné zprávy od přátel můžeme reagovat různými způsoby. Někteří lidé se stáhnou do sebe, jiní se snaží pomoci jednoduchými větami jako „To bude v pořádku“ a další se začnou smát. Patříte – alespoň někdy – k těm posledním? Pak jste si pravděpodobně už také položili otázku, proč se to stalo. Mnohem vhodnější by byla uklidňující slova nebo objetí. Místo toho se vám koutky úst otočily nahoru – a vy jste se chtěli propadnout do země. 

Proč se smějeme v nevhodných situacích

Sami cítíme emoce, o kterých si myslíme, že je rozpoznáváme u svých protějšků. Může to být radost, smutek, hněv nebo jiné pocity. Zejména u negativních emocí, jako je zoufalství, potřebujeme mít věci pod kontrolou. A to je základní psychologická potřeba. Když se život rozhoupe, spustí se přirozená stresová reakce, která mobilizuje energii, abychom byli schopni situaci lépe řešit.

A tato reakce se liší v závislosti na vaší osobnosti. Můžete se začít potit, červenat, slábnout v kolenou, plakat, nebo se dokonce smát. I když se to vůbec nehodí. Smích se nám v tuto chvíli prostě 'přihodí'. Není to něco, k čemu se rozhodneme. Takže to těžko můžeme ovládat. Smích je pravděpodobně „druh odbytiště v situaci vysokého napětí“. Cítíte se ohromeni a alespoň zpočátku nevíte, jak nejlépe situaci řešit. Úsměv nebo smích vysílá pozitivní signály do mozku a uvolňuje napětí. 

K tomuto chování může dojít nejen tehdy, když nasloucháte druhým, ale také když sami zažijete negativní zkušenosti. 

Jak se ze situace dostat? 

Pravděpodobně to znáte: aktivně se snažíte potlačit podnět, například smích, a tím se to jen zhoršuje, nemůžete se přestat smát. Důvodem je, že tento pokus o potlačení může "zvýšit napětí a vyústit ve smích jako odrazový můstek." Místo potlačování ho vyzkoušejte raději rozptýlit. Omluva může také pomoci uvolnit napětí. A jaká „správná“ reakce pak následuje, závisí čistě na vašem příteli. Obejmout, poslouchat nebo jen tiše sedět a být emocionální podporou.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat